🍪

Kako koristimo kolačiće (Cookies)

Kako bismo unapredili svoje usluge, u kompaniji Optika Kuč koristimo kolačiće. Kolačići su mali tekstualni fajlovi koji se postavljaju na tvoj računar, a svaki od njih dobija jedinstvene brojeve. Neki kolačići koje koristimo neophodni su za pravilno funkcionisanje veb-sajta, a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korišćenju veb-sajta (statistika), kako bismo mogli da unapredimo tvoje pretraživanje.

Kolačići mogu da se čuvaju na tvom pretraživaču ili uređaju različiti vremenski period. Kolačići sesija se brišu sa računara ili drugog uređaja kada se zatvori pretraživač. Trajni kolačići ostaju sačuvani na tvom računaru ili nekom drugom uređaju dok se ne izbrišu ili dok im ne istekne unapred definisani vremenski period čuvanja.

Kada posetiš naš sajt, on može preuzeti ili pohraniti informacije iz tvog pretraživača, najčešće u formi kolačića. Ovo može uključivati informacije o tebi, tvojim izborima ili izvršenim pretragama, kao i informacije o digitalnom uređaju koji koristiš. Ove informacije najčešće služe kako bi sajt dobro funkcionisao. Informacije koje prikupljamo o tebi najčešće ne služe kako bismo te identifikovali kao pojedinca, ali i dalje za cilj imaju da ti pruže presonalizovano iskustvo na internetu. S obzirom da poštujemo tvoju privatnost, imaš mogućnost da ne prihvatiš određene vrste kolačića. Klikni na različite kategorije da pročitaš više o njima i da izmeniš podrazumevana podešavanja. Blokiranje određenih vrsta kolačica može uticati na tvoje iskustvo na sajtu kao i usluge koje pružamo.

Postoje različite vrste kolačića:

  • Kolačići sesije se privremeno čuvaju na tvom računaru kada posetiš našu veb lokaciju i uklanjaju se čim zatvoriš pretraživač.

  • Trajni kolačići ostaju na računaru dok ih ne ukloniš ili dok im ne istekne unapred definisani period čuvanja.

  • Kolačići prve strane – postavlja ih Optika Kuč na tvoj računar kada pregledaš našu veb-lokaciju.

  • Kolačići trećih strana su kolačići postavljeni na Optika Kuč veb-sajt od strane partnerskih sajtova za oglašavanje, a koriste se za prikupljanje informacija u cilju reklamiranja i plasiranja prilagođenog sadržaja, kao i za veb-statistiku. Ovi kolačići omogućavaju uvid u tvoja interesovanja prilikom pretraživanja Optika Kuč veb-sajta, i moguće je blokirati ih. Oni ne pohranjuju direktno lične podatke, ali rade tako što jedinstveno identifikuju tvoj pretraživač i uređaj.

Zbog čega Optika Kuč koristi kolačiće?

Pomoću kolačića (i drugih tehnologija), možemo dosta da unapredimo korisničko iskustvo, prikupljajući podatke o pretraživanju našeg veb-sajta. U nastavku možeš detaljno da se informišeš o vrstama kolačića koje koristimo i u koje svrhe:

Neophodni kolačići su neophodni za nesmetano funkcionisanje našeg veb-sajta i ne mogu se isključiti u našim sistemima. Neophodni kolačići omogućavaju ti da pretražuješ naš veb-sajt, dodaješ proizvode u korpu, biraš jezik, da prilagodiš prikazivanje stranica uređaja sa kojim pristupaš našem veb-sajtu, da verifikuješ svoje podatke prilikom kupovine na našem veb-sajtu i omogućavaju nam da procesuiramo naplatu tvoje porudžbine. Svoj pretraživač možeš podesiti tako da blokira ili te obavesti o korišćenju ovih kolačića, ali imaj u vidu da postoji mogućnost da neki delovi našeg veb-sajta u tom slučaju neće funkcionisati. Ovi kolačići ne čuvaju nikakve identifikacione podatke o ličnosti.

Kolačići performansi nam omogućavaju da pratimo posete našem veb-sajtu, kako bismo merili i unapredili performanse veb-sajta. Oni nam pomažu da znamo koje stranice su najviše i najmanje posećene i da pratimo kako se posetioci kreću na našem veb-sajtu. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju su agregirane i samim tim anonimne. Ako ne želiš da daš dozvolu za ove kolačiće, nećemo znati kada posećuješ naš sajt i nećemo moći da pratimo njegovo funkcionisanje.

Funkcionalni kolačići omogućavaju viši nivo personalizacije i veću funkcionalnost veb-sajta. Ove kolačiće možemo postaviti mi ili treća strana čije smo usluge dodali na svoje stranice. Ako ne dozvoliš ove kolačiće, neke usluge ili čak nijedna od njih neće ispravno funkcionisati.

Sigurnosni kolačići pomažu nam da otkrijemo prevaru ili druge pokušaje ilegalnog pristupa tvojim podacima i uslugama koje koristiš.

Marketing kolačići mogu biti postavljeni na naš veb-sajt od strane partnerskih sajtova za oglašavanje, koji ih koriste da kreiraju profil tvojih interesovanja u cilju prikazivanja relevantnih reklama na drugim veb-sajtovima. Oni ne pohranjuju direktno lične podatke, ali rade tako što jedinstveno identifikuju tvoj pretraživač i uređaj. Ako ne dozvoliš ove kolačiće, nećeš iskusiti naše ciljane reklame na drugim veb-lokacijama. 

Pin It on Pinterest